Egy legenda születése

      SL: Te, magyarázz meg nekem valamit! Mindenhol úgy írják, hogy Nándorfehérvár ostroma két hétig ágyúzásból állt, több száz ágyúval teljesen lerombolták a falakat. Elképzeltem, fejben megvan a vázlat… Dugovics Titusz és ismeretlen török páciense hogyan tudtak mégis a földig lerombolt falakról a “mélybe” ugrani? Lehet, hogy valami kútba ugrottak vagy nagyobb gödörbe? Hilfe !

     AL: A 100 történelmi tévhitben van egy írás arról, hogy ez a Dugovics Titusz nem is létezett, merthogy egyáltalán nem is találtak róla semmit ezen az egy helyen említésen kívül. Így meg könnyű ugrálni bárhonnan. Bár, szerintem te szeretnél legendahű maradni, úgyhogy esetleg könnyebb dolgod van, ha nándorfehérvári vár, mondjuk úgy épült, mint a cseszneki. Most nem emlékszem. Ha sziklafalra épült, ami már magában is meredek, ott mondjuk, ha leágyúzzák a tornyot, akkor is van egy szírt, ahonnan lehet ugrálni.

     SL: Azt olvastam én is, hogy Dugovics Titusz alakját több személyből formálták, kitalált személy (ilyen névvel valószínűleg Kelet-Bergengociábol származik, és Koponyányi Monyok volt a padtársa az iskolában). Az nem lehet, hogy az újraépítéshez megrendelt daruk egyikéből ugrottak?

     AL: De! De akkor kell egy időgép is a történetbe… Vagy mondjuk a huszadik század végén egy török cég nyerte a tendert, de nem jelentette be az alkalmazottakat, akik közt egyébként is volt mindenféle bergengóc bevándorló, akik közül az egyik végső elkeseredésében a mélybe vetette magát a török brigádvezetővel…

     SL: Látod, ezért kértem a tanácsod, egyből lett a történetnek aktualitása

     AL: Ebből is lehetne írni egy “nem is úgy volt” történetet, csak félek, megsérteném egyesek nemzeti érzületét.

     SL: Ez a Titusz gyerek számomra mindig is kérdéses volt, miért kellett neki is ugrania? Nem lehetett volna csak úgy lelökni a törököt további személyi sérülések elkerülése végett? Mi van, ha miközben a török a zászlóját próbálja meg kitűzni, ő közben hátulról t.kön rúgja vagy valami hasonló? Megbotlott? Legvégső stádiumban lévő rákos volt, amit épp akkor közölt vele a szanitéc? Vagy csak összeakadt a törökkel a bajszuk?

     AL: Titusz gyereknek életbiztosítása volt, és tudta, hogyha relatíve hős lesz, a biztosító nem fog tiltakozni a kifizetés ellen, mint mondjuk egy sima öngyilkosságnál tette volna. Egyébként már akkor eldöntötte ezt, mikor megtudta, hogy szerelme, Rómeó, a török csapatban játszik. És még az erkélyjelenet hatására sem tudott neki megbocsátani, ám elég hülyén nézett volna ki a jelentésekben, hogy ‘házi pornószínészünk’ dugába dőlt. A duga a várárok ősi elnevezése, biztosan tudom – most találtam ki…

     SL: Igen, állat módon sikerült nagyon aktuálissá varázsolnod a történetet… Biztosítási csalás, szerelem, erőszak, pornó, így tuti el lehet adni majd jó pénzért. Esetleg még megváltoztatnám a főhős nevét VV Tituszra (vidéki rokona az amúgy is Vidéki VV (azaz VidekiValóVilág) Alekosznak)
U.i.: Duga – Ősi orosz eredetű szó, jelentése: várárok. Dugovics – a duga szóból ered, jelentése: a várárokba egy épp zászlót kitűzni készülő törökkel a hóna alatt leugró személy.

2 thoughts on “Egy legenda születése

  1. Nem jól tudjátok láttam az esetet, közvetlen a vár alatt álltam Tituszra várva, kicsit késett, azért ugrott, egyébként apja egyszer dugóba került, így ragadványnevet kapott a fia…

Hozzászólás